torsdag 8. oktober 2009

Kjøreregler for fine dager på sykehuset


En tredjedel av jobben vår her i Kamerun består av å jobbe på sykehuset. Her skal vi være sosiale med barna som er innlagt for lange perioder. Den vanligste måten vi er sosiale med barna på, er at vi spiller spill med dem. Siden vi er på sykehuset 11 timer i uka kan det fort bli litt mye spilling. I denne sammenheng har jeg laget noen ”kjøreregler” som jeg stadig minner meg selv og Hilde Marie på.

1. Aldri spill med rekkefølge mot klokken. Inntrykkene på sykehuset er sterke nok fra før av.


2. Ikke bli sur hvis barna vinner. Noen barn har syk hukommelse, og er mange hakk bedre i lotto enn en 20 år gammel sosialarbeider. Hvis dette skulle skje, ikke bli bitter og grinete, men smil etter beste evne.


3. Inkluder alle. Ofre din egen plass til fordel for nye deltakere. (Prøv samtidig å skjule skuffelsen over ikke å få spille selv.)


4. Vær tålmodig. Et spill som er enkelt for en 20 åring er ikke nødvendigvis like enkelt for en 5 åring. Skjul eventuell frustrasjon.


5. Hvis du opplever punkt nummer fire må du være forberedt på at foreldrene til barnet engasjerer seg mer og mer, og til slutt tar helt over for barnet. Samtidig unnskylder de gjerne at barnet ikke har forstått spillet. Men bli for all del ikke overrasket hvis foreldrene tolker spillereglene på sine litt egne måter.

Med fare for at dette innlegget skal få et litt for negativt fokus, vil jeg legge til at hverdagene på sykehuset er veldig givende, og at begge ettåringene trives veldig godt. Samtidig er både historiene og luktene på rommene veldig sterke, så jeg tror det er lurt at vi kun er der to dager i uken, og at vi er der sammen.

4 kommentarer: